Сьогодні: 24 січня 2021 року - неділя

wordpress themes.

АГРАРНА КУЗНЯ КАДРІВ

Житомирський агротехнічний коледж належить до лідерів рейтингових вищих навчальних закладів України. У ньому підготовлено не одне покоління фахівців, які зробили чималий внесок у розвиток народного господарства. Це справді аграрна кузня кадрів, яка постійно розвивається та удосконалюється. Тут навчається до двох тисяч студентів з різних куточків області. У чому його привабливість та особливості, ми вирішили поцікавитися у директора коледжу, заслуженого працівника освіти України, доцента, кандидата економічних наук Миколи Михайловича Тимошенка.

Коледж зустрічає у цьому році свій 90-річний ювілей. Це справжнє студентське містечко зі світлими корпусами,  просторими аудиторіями, навчальними майстернями, теплицями, комп’ютерними класами  та досить потужним  навчально-викладацьким складом.  Нині в коледжі  працює п’ять відділень: агрономія, будівництво та цивільна інженерія (газо-водопостачання), агроінженерія, відділення «Електрифікація та інформаційні системи» та економічне. Навчальний процес забезпечує 146 викладачів, з них 4 – професори, 26 – кандидати наук, 64 – викладачі вищої категорії.

– Миколо Михайловичу, серед ваших випускників є досить відомі й успішні люди, такі, скажімо, як колишній міністр сільського господарства  Баранівський О. П., відомий в Україні юрист Гуменюк В. І., нинішній губернатор області Гундич І. П., генеральний директор підприємства «Галекс-Агро», кавалер орденів Слави трьох ступенів, депутат обласної ради Ющенко О. М., журналіст Тарасюк П. М. та багато інших. І це, звісно, неабиякий стимул для студентів. Але якщо вони мають бажання продовжити навчання, що ви можете їм запропонувати?

– Навчання у нашому коледжі зазвичай проходить протягом 3-4 років. Але якщо є бажання вчитися далі – будь ласка. Нещодавно ми відкрили чотири бакалаврські спеціальності, що дає змогу студентам отримати не лише рівень молодшого спеціаліста – від кваліфікованого робітника (водія, слюсаря-ремонтника, електромонтера, тракториста, садівника), а й здобути  повноцінну класичну вищу освіту – бакалавр. Ми готуємо ще й лісівників-бакалаврів. Отож, обирай, як мовиться, що кому до снаги. Скажу більше, на останньому курсі навчання чимало наших студентів уже працюють. І це не може не радувати і нас, і батьків.

Доведено статистикою, що з десяти найбільш затребуваних на ринку праці спеціальностей у народному господарстві – шістьом навчають у коледжі. Чи не від того у вас щороку створюється таке «завидне» конкурентне середовище?

– Це справді так. У нас конкурс на бюджетну форму навчання інколи сягає до шести осіб на місце, а це 80 відсотків від загальної кількості студентів. А тому нам навіть не потрібно зайвий раз себе рекламувати, бо так уже повелося, що тут навчаються цілі сімейні династії. Батьки передають естафету своїм дітям,  і так з покоління в покоління. А в минулому році свого правнука на навчання привів до нас навіть прадідусь, який свого часу теж тут навчався. І ця особлива аура передається й іншим, заохочує та допомагає зробити свій вибір саме на користь нашого навчального закладу.

– Миколо Михайловичу, не знаю, чи це можна назвати феноменом, а чи якимсь везінням, але до вас ідуть на навчання з особливим бажанням і піднесенням. Чим ви «заманюєте»?

– У  нас в коледжі існують свої традиції, свої вимоги і головне – особливе ставлення до студентів. Навчання тут проводиться не дистанційно, а як і належить – з теоретичними та практичними знаннями. Дітям це подобається, до того ж ми намагаємося створити належні технічні умови, матеріальну базу, аби студенти могли пізнавати усі нюанси своєї спеціальності – від азів до високих критеріїв спеціаліста. Крім того, дітям є де цікаво й змістовно проводити своє дозвілля. У нас належна спортивна база, працюють різні гуртки – естрадний, художньої самодіяльності, діє духовий оркестр. Не менш важливий аспект – на території коледжу функціонує своя їдальня (обід коштує 15-18 гривень), а іногородні стовідсотково забезпечені гуртожитком.

– Звісно ж, знання краще засвоюються, коли вони підкріплюються практичними навичками. Як у вас проходить стажування студентів?

– Територія коледжу (300 тис. кв. метрів) дозволяє нам досить ефективно проводити практичне навчання. У нас діє майстерня з ремонту двигунів, відкрито шиномонтажний цех, є свій автотрактородром – тут же, у стінах коледжу, студенти мають змогу отримати права водія і тракториста. Окрім того, у нас налагоджені досить вигідні тісні стосунки з проходження закордонної практики у Польщі, Німеччині, Болгарії, Данії. Там наші студенти теж не «пасуть задніх» та ще й фінансово себе непогано забезпечують. Отож, долучайтеся й ви до нашої дружної «коледжанської» родини, не пошкодуєте.

Наші двері завжди відкриті для вас.

21 квітня у  Житомирському агротехнічному коледжі – день відкритих дверей (вулиця Покровська, 96, Житомир).

Розмову вела

Галина ЕЙСМОНТ

Будь ласка, поширюйте цей запис в соцмережах:
Коментування та розміщення посилань заборонено.

Комментарии закрыты.