Сьогодні: 18 листопада 2018 року - неділя

wordpress themes.

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ СПАЛАХНУЛА В КІЛЬКОХ ОБЛАСТЯХ

АЧС-(1)

В Україні залишається складною епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней. За період з 2012 року в Україні зареєстровано 265 випадків АЧС в усіх областях України, в тому числі 117 зареєстровано тільки в 2017 році.

Протягом останнього тижня випадки захворювання виявлено в Закарпатській (Свалявський район); Рівненській (Дубенський район); Львівській (Старосамбірський район); Чернігівській (Корюківський район); Харківській (Золочівський район); Херсонській (Великоолександрівський район) областях.

На території Житомирської області  зареєстровано африканську чуму свиней в Малинському районі, село Головки. В особистому підсобному господарстві загинуло троє свиней. 6. 10. 2017 року при лабораторному дослідженні було встановлено діагноз – африканська чума.

Дане захворювання на Житомирщині всього реєструвалося чотири рази: двічі серед диких кабанів у 2015-2016 роках (Радомишльський район, ТОВ «КСК»), у 2016 році в свиногосподарстві (ФОП Слідзевський С. В., с. Рудня-Городище Житомирського району) та Малинський район – с. Головки.

Всього на території області в усіх категоріях господарств нараховується 132,2 тис. голів свиней, в т. ч. в с/г підприємствах – 38,8 тис. гол., в господарствах населення 93,4 тис. гол.

Спеціалістами Житомирського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області з  початку 2017 року   постійно надається консультативна допомога   керівникам господарств та власникам свиней з питань профілактики африканської чуми свиней.

З метою своєчасного виявлення хворих та підозрілих у захворюванні свиней ветеринарними спеціалістами району постійно обстежуються населені пункти, в яких утримуються поголів’я  свиней.

Питання виконання заходів, направлених на недопущення виникнення АЧС, розглядалося на засіданнях Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при Житомирській райдержадміністрації.

Що необхідно знати кожному власнику тварин про африканську чуму свиней (АЧС)?

АЧС не становить небезпеки для людей.

На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).

Африканську чуму свиней в природі переносять дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).

Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також – предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах, заражених вірусом АЧС (наприклад, в копченій шинці – до 5 місяців).

Холод (заморожена свинина) – всього лише консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

Щоб максимально запобігти зараженню своїх тварин, необхідно дотримуватися таких правил:

  1. Тримати тварин у закритих свинарниках і не випускати їх на пасовище, вигул.
  2. Закуповувати доброякісні комбікорми лише на офіційних ринках та вимагати від продавців супровідні документи, що гарантують якість, безпечність та мають інформацію про місце походження корму.
  3. Не згодовувати тваринам корми без попередньої термічної обробки.
  4. Регулярно здійснювати обробку ваших тварин проти комах та кліщів.
  5. Ретельно та комплексно боротися з мишовидними гризунами.
  6. Зберігати високу санітарну культуру господарювання, не намагайтися несанкціоновано перевозити живих та забитих тварин без ветдокументів.
  7. Здійснювати подвірний забій тільки з дозволу лікаря державної ветеринарної медицини.
  8. У жодному разі не купувати м’ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі, воно може бути небезпечним!

При найменших ознаках захворювання свиней у ваших господарствах, а також про всі випадки загибелі просимо терміново повідомляти за номерами гарячих ліній: 22-29-10  (Житомирське районне управління головного управління держпродспоживслужби в Житомирській області) та  47-06-26 (Житомирська районна державна лікарня ветеринарної медицини)  або звертатись до територіальних підрозділів державної ветеринарної служби Житомирського району.

 

 

Борис ГУЩИН,

начальник Житомирського

районного управління

головного управління

держпродспоживслужби

в Житомирській області

Будь ласка, поширюйте цей запис в соцмережах:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Коментування та розміщення посилань заборонено.

Комментарии закрыты.