
Анатолій Миколайович Шмалюк – директор Житомирського професійного ліцею харчових технологій. Член Національної спілки журналістів, полковник у відставці, письменник, поет, відмінник освіти України, має почесне звання «Гордість України». Організатор і засновник Всеукраїнського літературно-музичного фестивалю вшанування воїнів-афганців «Розстріляна молодість».
Цікаву та уславлену історію має Житомирський професійний ліцей харчових технологій, адже закладу – 110 років.
– Працюю директором професійно-технічного училища №18 з липня 2000 року. З вересня 2003 року ПТУ-18 м. Житомира, згідно з наказом №512 від 01.08.2003 року, було реорганізоване в Житомирський професійний ліцей харчових технологій, – розповідає А. Шмалюк. – За ці роки було побудовано навчально-виробничий комплекс «Пролісок», створено ряд кабінетів, спортивний зал, модернізовано кімнати для викладачів, майстрів виробничого навчання. А складовими матеріально-технічної бази ліцею є три навчальні корпуси. Для наших учнів створені всі умови. Ми також сприяємо молодим спеціалістам, майстрам виробничого навчання в отриманні вищої освіти.
За визначні успіхи у вихованні молодого покоління, науковому та навчально-методичному забезпеченні виховної роботи, підготовці висококваліфікованих працівників Анатолій Шмалюк один з перших в системі профтехосвіти нагороджений заохочувальною відзнакою Міністерства освіти і науки України – нагрудним знаком «А. С. Макаренко».
А. Шмалюк наділений талантом учителя, вихователя, наставника, це тонкий психолог, педагог за покликанням. Але він – не лише директор, а ще й поет, письменник, лауреат і дипломант ряду міжнародних та всеукраїнських літературних конкурсів, автор 18 збірок поезії та прози. На вірші Анатолія Шмалюка написані пісні, які звучать у виконанні відомих співаків, він також є автором літературної премії «Смарагдова ліра», є почесним громадянином смт Пулини, нагороджений найвищою відзнакою Пулинського району.
Під керівництвом Анатолія Шмалюка Житомирський професійний ліцей харчових технологій зайняв І місце в Житомирській області серед професійно-технічних навчальних закладів у 2005 році. У спецвипуску газети «Освіта України» від 22. 08. 2007 року в статті «100 найкращих професійно-технічних навчальних закладів України» ліцей визнаний одним з кращих в Житомирській області.
Анатолій Шмалюк:
– Колектив ліцею сьогодні сумлінно працює над тим, щоб покращити матеріально-технічну базу ліцею.
Міністерством освіти України прийнято рішення за №892 від 21.06.2017 року «Про створення Центру сфери обслуговування», і два навчальні заклади – Житомирське вище професійне училище сервісу і дизайну та Житомирський професійний ліцей харчових технологій будуть об’єднані в один навчальний заклад нового типу. Для учнів будуть створені всі умови для навчання і проживання в гуртожитку.
Сьогодні проводиться реформа у системі професійної освіти, і професійні навчальні заклади Житомира також будуть реформуватися. Але ця реформа недосконала і наносить профтехосвіті великої шкоди. Держава не розуміє, що 97 відсотків учнів, які приходять на навчання у професійно-технічні заклади області й обласного центру, залишаються працювати у Житомирі через те, що у селах немає роботи.
Я пишаюся тим, що у наш ліцей приходять на навчання діти з сіл Житомирщини і стають кваліфікованими робітниками, бо поліська кухня завжди була перспективною.
Останній конкурс кондитерів, що відбувся в області, показав, що краще від наших учнів ніхто не підготовлений до всеукраїнських та міжнародних конкурсів, що відбуваються в Україні. Я горджуся тим, що у навчальному закладі, яким керую, є такі фахівці, які здатні завжди підтримувати молодь.
Сьогодні, коли в Україні йде війна, державі, як ніколи, потрібні робітничі кадри, які б сумлінно працювали на благо Батьківщини.
Тож запрошуємо молодь Житомирщини до Житомирського професійного ліцею харчових технологій на навчання. У нашому закладі освіти ви опануєте професію своєї мрії.
Житомирський професійний ліцей харчових технологій оголошує набір учнів на 2017/2018 р. базі 11 класів
Термін навчання 1 рік –
пекар, кондитер;
пекар, кухар;
продавець продовольчих товарів,
продавець непродовольчих товарів.
Термін навчання 1,5 року –
кухар,
кондитер;
продавець продовольчих товарів,
продавець непродовольчих товарів,
адміністратор залу.
Навчання безкоштовне. Результати ЗНО не враховуються.
Учні отримують стипендію.
Сертифікати ЗНО не потрібні.
Адреса ліцею:
м. Житомир, вул. Львівська, 10,
тел.: 22-45-57, 22-64-70,
098-12-92-774.
Їхати тролейбусами №№1, 3, 4, 15 до «Універмагу», біля магазину «Тканини» – провулок до ліцею.
Петро ТАРАСЮК