Сьогодні: 22 квітня 2021 року - четвер

wordpress themes.

ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ БОТУЛІЗМУ

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте  захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, в т. ч. вакуумовані, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

Так в м. Києві зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм у мешканців м. Києва, у тому числі 1 летальний та пов’язані з вживанням в’яленої риби різних видів, придбаної в супермаркетах міста.

Летальний випадок захворювання на ботулізм та ще один випадок захворювання на ботулізм зареєстровано у мешканців м. Києва, які вживали в їжу в’ялену рибу, придбану в гіпермаркеті «Караван» ТОВ «ГРУПА РІТЕЙЛУ УКРАЇНИ», за адресою: м. Київ, проспект Академіка Глушкова, 13-б.

Померлий С. (1976 року народження),  зі слів дружини, 24.05.2017 року вживав в їжу в’яленого ляща (непотрошеного), придбаного в гіпермаркеті «Караван». Симптоми захворювання з’явились на другий день (25.05.2017), хворого не вдалося спасти, він  помер 27.05.2017. Встановлений діагноз: «ботулізм, важкий перебіг».

Захворювання на ботулізм другого хворого Л., 1952 року народження, за попередніми даними, пов’язано із вживанням в їжу тарані, придбаної ввечері 24.05.2017 в гіпермаркеті «Караван».

Третій хворий Д., 1963 року народження, який вживав в їжу в’ялену рибу короп, придбану 22.05.2017 року  в супермаркеті «Мегамаркет» ТОВ «ЛАБР»  за адресою: м. Київ, вул. Антоновича, 50 (вул. Горького, 50)  29.05.2017 року з діагнозом «ботулізм» був  госпіталізований до Олександрівської клінічної лікарні м. Києва.

За результатами  розслідування випадків захворювання на ботулізм серед киян спеціалістами Держпродспоживслужби встановлено, що виробником рибної продукції, яка реалізовувалась гіпермаркетом «Караван» та супермаркетом «Мегамаркет» є ФОП Меркулов А. В., а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області.

З боку територіальних органів Держпродспоживслужби проводиться робота із визначеними суб’єктами господарської діяльності, які можуть реалізовувати продукції вказаного виробника з метою зняття її з реалізації, а також роз’яснювальна робота серед населення в усіх регіонах України.

Водночас, Держпродспоживслужба рекомендує громадянам тимчасово утриматись від вживання в їжу в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А. В. та ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області. У разі придбання у торговельних мережах в’яленої риби зазначених вище виробників повернути цю продукцію до місця продажу.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

– не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

– швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

– ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

– сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

Б. ГУЩИН,

в. о. начальника управління Держпродспоживслужби в Житомирському районі    

 

Будь ласка, поширюйте цей запис в соцмережах:
Коментування та розміщення посилань заборонено.

Комментарии закрыты.