Шановні читачі!
Маю честь відкрити нову рубрику у газеті «Приміське життя», присвячену довкіллю. Близько 20 років я займаюсь екологічними проблемами у сільському господарстві. Нині забрудненість і виснаженість ґрунтів, водойм, лісів у тих місцях, де ми з вами живимо, сягнула критичної межі.
Ми звикли сподіватися на уряд, сільського голову, на сусіда. Ми очікуємо, що хтось прийде і вирішить наші проблеми. У реальному життя так не буває. Якщо ми хочемо щось змінити на краще, треба самим зробити перший крок. Але потрібно знати, що в нас не так і куди нам рухатися. Тому маю намір розповідати про те, чому ми вирощуємо хімічно забруднену городину, від якої хворіємо, чому влітку зникає вода з колодязів, яким повітрям ми дихаємо та про багато інших речей, які треба знати і усвідомлювати. Я завжди даватиму поради, як уникнути екологічно негативних ситуацій. Якщо у вас виникають запитання, чи цікавить якась особлива тема, напишіть або подзвоніть до редакції газети.
Впевнена, що ви вже чули про таку інновацію, як органічне землеробство. Хоча, насправді, це ніяка не новина, а лише пристосована до сьогодення технологія вирощування сільськогосподар
Річ у тім, що за останні 50-60 років у ґрунти аграріями було всипано тисячі тонн хімічних засобів: мінеральних добрив та пестицидів. На початку це були рішення комуністичної партії про обов’язковість хімізації сільського господарства для підвищення врожайності, а потім свідомий вибір агрохолдингів для збільшення прибутків. Проте засоби хімізації, з одного боку, підвищують врожайність сільськогосподар
Агрономи знають, що рослина може забирати лише до 30 % внесених мінеральних добрив, решта добрив надходить до ґрунтових вод та за харчовими ланцюгами потрапляє до нашого столу. Присутність вище за норму у нашій їжі нітратів зумовлює захворювання системи крові, появу та зростання пухлин, хлоридів – рак легенів та печінки, ураження нервової системи та багато інших хвороб. Тому щоб уникнути отруєнь через продукти харчування, свідомі господарі повертаються до виробництва сільськогосподар
Оскільки сучасні люди озброїлися проти природи іще генно модифікованими об’єктами (ГМО), консервантами, антибіотиками, підсилювачами смаку, гормонами, стимуляторами росту, то їх використання у органічному землеробстві теж забороняється. Отже органічне землеробство забезпечує виробництво екологічно чистих продуктів харчування. Про те як отримати врожай, не застосовуючи хімічні засоби, розповімо в одному з наступних номерів.
Наталія ЗІНОВЧУК,
доктор економічних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту агроекології та природокористува